Az állati és emberi táplálkozás szempontjából fontos növényi illetve állati eredetû táplálékok
jelentôs része tartalmaz úgynevezett antinutritív anyagokat. Ezen vegyületek általában közvetlenül
nem kifejezetten toxikusak, felvételükkel azonban a szervezet különbözô folyamatai zavart
szenvednek, s ennek következtében káros hatást fejtenek ki, mely gazdasági szempontból nem
közömbös.
Éppen a kérdés nagy gazdasági jelentôsége miatt igen fontos olyan módszerek kidolgozása
melyekkel a tápanyagok antinutritív faktorait gyorsan, megbízhatóan lehet mérni, jelenlétüket
megállapítani.
A szaponinok meghatározására elterjedten használatosak biológiai tesztek; igy a szaponinok
hemolítikus hatásán alapuló, a Trichoderma viride gomba tenyészetre illetve a Tribolium castaneum
lárváira gyakorolt élettani hatáson alapuló módszerek. Tisztán kémiai technikák is rendelkezésre
állnak, így a szaponinok titrimetriás, gravimetriás, gázkromatográfiás módszere.
A sok módosítás, próbálkozás ellenére ma nyilvánvaló, hogy megbízható módszer a növénti
kivonatok összszaponin tartalmának mérésére nincs. Ugyanis a biológiai tesztekrôl kiderült, hogy
azok csak az erôsen savas jellegû szaponinokat mérik, mely komponensek csak tört részét képezik
az össz szaponin mennyiségének, illetve bizonyos növényekben elô sem fordulnak, ezen kívül
különbözô a Trichoderma fajok érzékenysége is. A kémiai módszerekkel kapcsolatban rendkívûl
komoly problémát jelent, hogy akár kvantitatív akár kvalitatív vizsgálatok elôtt a szaponinokat a
szükséges mértékben tisztán kell elôállítani. Ez pedig igen hosszadalmas, anyagigényes folyamat,
ráadásul bonyolult belsô standardok alkalmazásával oldhatók csak meg a kvantitatív mérések.